Имат ли нужда от дрехи кучетата през зимата

Ако притежавате Сибирско хъски или Аляски маламут, няма да имате никакви проблеми с разходките през студените зимни дни. Тези кучета са аклиматизирани към студа и имат много дебела козина, която ги предпазва, дори при екстремни условия. Как да разберем дали кучето ни се нуждае от пуловер или палто през зимата? В общи линии има три вида домашни кучета, които се нуждаят от допълнителна защита от студа, под формата на пуловер или палто. 

Това са:
- Малките породи кучета
- Кучета, които са стари или страдат от някаква хронична болест
- Хрътки, Уипети и други подобни породи кучета с къса козина


Общото между тези три вида кучета е, че изпитват трудности да генерират и задържат достатъчно телесна топлина по време на най-студените зимни дни. Затова трябва малко да им помогнете, за да бъдат те сухи и стоплени.
Слагането на дрехи на животното обикновено се прави само, когато се извежда навън на разходка. Ако обаче стайната температура в жилището ви е по - ниска, е добре да оставите топлите дрехи върху животното и в домашна среда.
Ако домашният ви любимец страда от артрит, защитните дрехи са само едно от нещата, които може да направите, за да накарате кучето да се чувства по - комфортно през зимата. На такива животни е добре да осигурите и отопляеми ортопедични легла.
Поговорете с вашия ветеринар и за хранителни добавки, като например глюкозамин и омега-3 мастни киселини. За тях е клинично доказано, че облекчават болките в ставите.
Дори кучето ви да няма нужда от топла дреха, поставянето на такава няма да му навреди по никакъв начин. Много хора например поставят дъждобрани на домашните си животни, когато трябва да ги изведат на разходка при дъжд или снеговалеж.
По този начин те си спестяват нуждата да почистват и подсушават кучето, когато се приберат обратно вкъщи.
Използването на ботушки, когато навън има снежна покривка, също е много добра идея. Освен че защитават крайниците на животните от измръзване, те ги предпазват и от опасните токсични химикали, използвани за третиране на заснежени и заледени участъци.
Ако нямат ботушки, тези химикали могат да попаднат върху лапите на животното и ако то започне да ги ближе, могат да се получат неприятни отравяния.