Възможни проблеми с вашите домашни любимци

Домашните любимци са изложени на опасност от инциденти и произтичащи от това различни по характер и степен наранявания и щети. 

Рани от ухапвания

Наранените животни обикновено са силно изплашени и биха могли да реагират по непредвидим начин, като ухапят дори своя собственик. Приближете се до Вашия домашен любимец внимателно и се опитайте да го обезвредите, като завържете муцуната му с някаква лента от плат или друга подходяща мека превръзка. Почистете раната с вода и ако можете я превържете, за да се запази чиста. Приложете натиск на рани, които не спират да кървят. Обадете се незабавно на Вашия ветеринарен лекар, тъй като ухапаните рани биха могли да се инфектират, ако не бъдат своевременно почистени и третирани професионално!

Изгаряния

Облейте изгореното място със студена вода. Приложете ледена торбичка, увита в мек плат. Обадете се незабавно на Вашия ветеринарен лекар!

Диария

Спрете храната за 24 часа. Вода може да се консумира, ако няма повръщане. Свържете се с ветеринарен лекар за по-подробни инструкции!

Повръщане

Спрете храната за 24 часа. Сменете водата с кубчета лед. Незабавно установете контакт с ветеринарен лекар, особено ако домашният Ви любимец повръща кръв!

Отравяне

Опитайте се да установите какво и колко би могъл да е погълнал Вашия любимец от отровата. Не предизвиквайте повръщане. В някои случаи повръщането на отровното вещество може да предизвика по-сериозни усложнения. Обадете се незабавно на Вашия ветеринарен лекар!

Топлинен удар

Намокрете Вашия домашен любимец с хладка, но не студена вода. Използвайте вентилатор за да ускорите изпаряването на водата и направите охлаждането по-ефикасно. Обадете се незабавно на Вашия ветеринарен лекар!

Кръвоизлив

Приложете силен, директен натиск върху областта до спиране на кървенето.  Човешките комплекти за превръзки обикновено не са удобни за животни. Избягвайте превръзки, които нарушават и пречат на циркулацията. Обадете се незабавно на ветеринарен лекар!
 
Задушаване

Ако Вашият домашен любимец може да лае или скимти, то до ларинкса му навлиза въздух, а сухият, раздиращ звук означава кашлица. Ако животното прави мъчителни опити да диша и не произвежда никакъв звук, отворете устата, издърпайте езика напред, проверете за чуждо тяло и се опитайте да го отстраните и да освободите дихателния път. Внимавайте да не го вкарате по-навътре в гърлото. Поставете животното да легне на едната си страна и ударете с длан по стената на гръдния кош три или четири пъти. Повторете тази процедура докато тялото се изтласка навън или Вие пристигнете по най-бързия възможен начин до Вашия ветеринарен лекар. Ако домашният любимец е погълнал нещо, което е заседнало в хранопровода, а не в дихателната тръба, той може да диша и произнася звуци, но може да има проблем при гълтане и ще се лигави. При всички случаи потърсете незабавно Вашия ветеринарен лекар, който да реши и направи каквото е конкретно необходимо.

Домашният любимец спира да диша

Уверете се, че домашният Ви любимец не се задушава от чуждо тяло, което да е запушило дихателните пътища. Ако животното продължава да не диша, поставете го на твърда повърхност, като лявата страна е нагоре. Поставете ухо на гръдния кош и се опитайте да чуете биенето на сърцето. За да локализирате биенето на сърцето, леко сгънете лакета на животното, така че да докосне ребрата. Ако чуете сърдечни удари, но липсва дишане, затворете устата на животното и дишайте в ноздрите му, докато гърдите започнат да се движат. Правете това около 20 пъти в минута. Ако липсват сърдечни удари, можете да добавите и притискане на гръдния кош. Ако животното е по-леко от 6-7 кг., поставете го в странично легнало положение и притискайте гръдния кош до 1/3 и след това го отпуснете. Поставете едната ръка под сърцето, за да поддържате гърдите. Поставете другата ръка върху сърцето и притискайте леко. На котки и малки домашни любимци сърдечен масаж се прави като се притискат гърдите с палеца и показалеца на едната ръка. Ако животното е по-едро, поставете го по гръб и правете компресиите на гърдите, както бихте го правили при човек. Редувайте сърдечния масаж с дишане. Правете 80-100 компресии в минута. Транспортирайте своя домашен любимец до най-близката ветеринарна клиника по най-бързия възможен начин.

Изрязване на ноктите прекалено късо

Кръвта на здравия домашен любимец ще се съсири в рамките на 5 минути, ако ноктите са подрязани късо и няма да загуби кръв, количеството на която да се окаже от медицинско значение. Притиснете с парче плат порезната повърхност и задръжте до съсирване. Ако редовно подрязвате ноктите на домашния си любимец у дома, то добре е да имате на разположение стипца, прилагането на която ще ускори процеса на съсирване.

Ухапвания от насекоми/ужилвания

Ако Вашият домашен любимец развива обрив или не може да диша поради оток на лицето, обадете се незабавно на Ваши ветеринарен лекар. В зависимост от тежестта, лекарят може да има нужда да види животното или да препоръча антихистаминни препарати.

Наранявания на очите

Ако Вашият домашен любимец нарани окото си и получи кръвоизлив, но не се вижда чуждо тяло, поставете влажен, хладен, чист плат на окото, като упражните лек натиск. Ако има чуждо тяло, внимавайте да не го забодете по-дълбоко в окото. Ако домашният Ви любимец внезапно започне да гледа накриво и окото му сълзи, то той може да има корнеална язва. Обадете се на Вашия ветеринарен лекар във всеки от тези случаи.

Бъдете подготвени!

Бъдете подготвени преди да възникне спешен случай или заболяване.  Следвайте изброените правила за първа помощ:
Дръжте винаги на разположение телефоните на Вашия ветеринарен лекар или други телефонни номера за спешна помощ.
Информирайте се винаги за най-близката до Вас ветеринарна клиника, амбулатория - включително и тази предлагаща 24-часови услуги.
Научете се как бихте могли да подкрепите и окажете първа помощ на Вашия домашен любимец до пристигането на ветеринарния лекар.